23 oktober 2021
zadel paard

Zadel kopen? Let dan hierop!

Heb je een eigen paard of pony? Dan komt er nogal wat kijken bij het vinden van de meest geschikte uitrusting. Het begint al bij je eigen uitrusting: paardrijlaarzen, een cap en een rijbroek. Maar daarnaast heb je diverse attributen voor het paard nodig. Denk bijvoorbeeld eens aan sporen, een zweep, maar bovenal het zadel. Met een goed passend zadel bespaar je je paard en jezelf een hoop ellende. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden bij de aanschaf van een zadel? We leggen het je uit in dit artikel!

Op zoek naar een springzadel of een dressuurzadel?

Verschillende onderdelen

Allereerst is het belangrijk te weten dat een zadel bestaat uit ten minste negen verschillende onderdelen, die elk hun eigen functie hebben. Zo onderscheiden we de zitting, twist, zadelboom, beugelriemen, wrong, singelstoten, het zweetblad, de kussens en de lepel. Daarvan is de boom veruit het belangrijkst. Deze is bepalend voor de pasvorm van het zadel en verdeelt het gewicht van de ruiter. Zo wordt voorkomen dat de rug van het paard op bepaalde plekken te zwaar belast wordt. Maar hoewel dit dus het belangrijkste onderdeel van het zadel is, zijn er, zoals gezegd, nog vele andere aspecten om rekening mee te houden.

Goedkoop is duurkoop

Bij de aanschaf van een paardenzadel is daarnaast het essentieel te begrijpen waarin de kosten voor zo’n zadel zitten. Een goed zadel kopen voor een paar tientjes is eenvoudigweg onmogelijk. Inferieure materialen en standaardmaten zullen je dan ten deel vallen. Voor een echt goed, lederen zadel, waarvan zowel jij als je paard profijt hebben, zul je nu eenmaal een investering moeten doen. Zo voorkom je dat je binnen de kortste keren een nieuw zadel moet aanschaffen omdat het vorige al gauw versleten blijkt te zijn en dat je paard met gezondheidsklachten te kampen krijgt.

Voor iedere toepassing een ander zadel

Tot slot is het zo dat er niet zoiets bestaat als “het zadel voor een paard”. Afhankelijk van de manier waarop je met je paard rijdt, kies je een specifiek type zadel. Zo zijn er speciale dressuur- en springzadels, bestaan er zogeheten veelzijdigheidszadels en is er voor de cowboy het westernzadel. En voor renwedstrijden is er het speciale, extra lichte renzadel. Bedenk dus vooraf goed hoe je met je paard wilt gaan rijden en stem hier het type zadel op af.