28 november 2021
Sporten

Het beoefen van Crossgym

Crossgym is een manier om heerlijk te sporten. Het is een vorm van fitness waarbij gymnastiek, gewichtheffen en atletiek worden samengevoegd tot een trainingsvorm. Tijdens de trainingen bij de crossgym worden veel functionele oefeningen op een hoge intensiteit en gevarieerde manier uitgevoerd. Tijdens het afwerken van de oefeningen wordt niet specifiek een onderdeel van de sport belicht, maar krijg je de oefeningen van meerdere disciplines voorgeschoteld.

Met een warming-up ga je beginnen, zoals dat voor iedere sport nodig is. Daarna krijg je een technische deel om de juiste bewegingen aan te leren. Vervolgens begint de intensieve training. Dit noemen we de WOD (Workout of the Day). Iedere keer als je crossgym gaat beoefenen krijg je een andere WOD. Daardoor zul je gevarieerd trainen. Omdat je niet steeds dezelfde oefeningen voorgeschoteld krijgt, kun je dagelijks naar de sportschool gaan. Doordat je vorderingen worden bijgehouden van de WOD, op een whiteboard, kunnen er alle leeftijdsgroepen er gebruik van maken. De oefeningen worden zo samengesteld dat er iedereen aan kan beginnen waarbij de zwaarte van de oefeningen langzaam worden opgebouwd.

Waarvan wordt gebruik gemaakt bij Crosstraining?

Bij een training wordt gebruik gemaakt van kettlebells, barbels, bokszakken, touwen, dumbbells, boksen enzovoort. Tijdens het sporten bestaan de oefeningen voornamelijk uit duwen, tillen, springen, werpen, optrekken, rennen en klimmen. Door op deze manier de sport te beoefenen, zul je ongeacht je leeftijd snel fit en energiek worden.

Blessures

Wanneer je je niet houdt aan de manieren waarop bepaalde oefeningen moeten worden gedaan, kun je gemakkelijk blessures oplopen. Je moet je houden aan je werkschema (WOD) dat aangegeven is. Ook moet je letten op de juiste houdingen die je moet hebben tijdens het uitvoeren van verschillende sportonderdelen. Op de toestellen zul je weinig fout kunnen doen, maar ga je onbezonnen te werk met de losse gewichten op een sportschool, dan kun je gemakkelijk een blessure oplopen.

De Cross trainingen

Deze manier van sporten is gezond. Houd je aan de aanwijzingen die je op een sportschool krijgt. De vorderingen moeten worden bijgehouden, zodat je het steeds verder kunt uitbouwen. Neem daarom een goede sportschool.