23 oktober 2021
Nederlandse vlag bestellen

Alles wat je moet weten over Euro 2020

Na twee gemiste eindtoernooien zijn ‘we’ er weer bij! Over vier maanden begint het Europees Kampioenschap voetbal, mét Oranje. Je kunt alvast de Nederlandse vlag bestellen, bitterballen in huis halen en en alle Hup-Holland-Hup-prullaria van zolder halen. De équipe van Ronald Koeman geldt namelijk als een gevaarlijke outsider voor de titel en dat mag gerust een wonder genoemd worden, gezien de resultaten in de afgelopen jaren. In deze blog een vooruitblik op Euro 2020, met alle feitjes die je móet weten!

Eerste EK verdeeld over heel Europa

Het EK van 2020 wordt het vierde EK dat in meerdere landen wordt afgewerkt. Na Nederland en België in 2000, Oostenrijk en Zwitserland in 2008 en Polen en Oekraïne in 2012 zijn de speellocaties nu echter verdeeld over heel het Europese continent. Er zijn namelijk maar liefst twaalf speelsteden, waarvan Amsterdam er één is. In de Johan Cruijff ArenA worden drie groepswedstrijden en één achtste finale gespeeld. Ook Bilbao, Boekarest, Boedapest, Dublin, Glasgow en Kopenhagen krijgen op deze manier vier wedstrijden toegekend. De overige speelsteden, waar onder meer de rest van de knockoutfase wordt afgewerkt, zijn Bakoe, Londen, München, Rome en Sint-Petersburg.

We trappen af in Rome en sluiten af in Londen

Op 12 juni 2020 vindt in het Stadio Olimpico in Rome de openingswedstrijd van Euro 2020 plaats. En omdat er reeds geloot is, terwijl nog niet alle deelnemers aan het EK bekend zijn, weten we al dat Italië en Turkije de eer hebben om het toernooi in gang te schieten. Precies een maand later, op 12 juli, vormt het nieuwe Wembley in Londen het theater voor de finale. In de Engelse hoofdstad worden eveneens beide halve finales gespeeld.

Liefst 24 deelnemende landen

Aan het aankomende EK doen liefst 24 verschillende landen mee. Twintig daarvan zijn reeds bekend, de andere vier zullen afkomstig zijn uit de play-offs van het kwalificatietoernooi. Deze wedstrijden worden eind maart gespeeld. Hierdoor zijn twee van de zes poules al volledig bekend en wachten poules C tot en met F nog op de vierde en laatste deelnemer. Poule A bestaat uit Italië, Turkije, Wales en Zwitserland en poule B uit België, Denemarken, Finland en Rusland. Nederland neemt het in poule C op tegen Oostenrijk en Oekraïne en één van de landen uit het rijtje Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië en Kosovo.

Vele aansprekende ambassadeurs

De UEFA stelt voor iedere Europees Kampioenschap diverse prominenten uit het Europese voetbal aan als ambassadeur voor het toernooi. Ook voor Euro 2020 zijn weer de nodige grote namen bereid gevonden het toernooi te promoten. Namens Nederland zijn dit Ruud Gullit, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf. Andere opvallende namen: Angelos Charisteas (verrassende EK-winnaar met Griekenland in 2004 en oud-speler van Ajax en Feyenoord), Paul Gascoigne (iconische Engelsman die later aan lager wal raakte), Maniche (voormalige Portugese middenvelder en plaaggeest van Oranje op zowel het EK van 2004 als het WK van 2006) en Robert Pirès (Franse middenvelder die in 1998 wereldkampioen en in 2000 Europees kampioen werd en pas in 2014, op 41-jarige leeftijd stopte als profvoetballer).

Kaarten kopen? Helaas, te laat…

Wil je kaarten kopen voor het EK 2020? Dan ben je helaas echt te laat. Via de officiële kanalen zijn alle kaarten reeds uitverkocht. Je kunt nog kaarten proberen te scoren via het platform Viagogo, maar dan is de kans wel groot dat je de hoofdprijs betaalt, áls er al kaarten worden aangeboden.