Alles over het WK 2014 in Brazilië, zoals WK Kaarten, Speelsteden, Programma, Hotels en de reis naar Brazilië

Verslag vanuit Spanje van een onvergetelijke avond

Malaga - Spanje NederlandWie veel in Spanje is geweest weet hoe het voetbal daar leeft. De emoties lopen hoog op en de Spaanse sportpers schrijft tientallen pagina’s vol over een wedstrijd die nog moet komen of al gespeeld is. De Spaanse sportkrant AS leefde gisteren (vrijdag 13 juni jl.) met een voorbeschouwing van 15 (!) pagina’s toe naar de wedstrijd Nederland-Spanje.

Spelers en trainers worden overdreven opgehemeld na een goede prestatie en volledig en ongenuanceerd neergehaald wanneer een wedstrijd verloren gaat. Bovendien is de Spaanse pers altijd bereid een oorlog te beginnen indien dat in het belang is van het Spaanse elftal en maakt zij bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de mogelijkheid om te kunnen schrijven dat Sneijder en Kuyt het nachtleven in Brazilië onveilig hebben gemaakt. Of dat nou waar is of niet, het weerhoudt de journalist niet daar melding van te maken.

De wijze waarop de mensen het voetbal beleven ligt in lijn met de manier waarop de kranten worden volgeschreven. Intens, met veel emotie en meelevend. De vele restaurants en tapasbarretjes in de Spaanse stad Malaga hadden grote schermen opgehangen en de pleinen met rood geklede en geschminkte Spanjaarden stroomden vol. Een klein groepje Nederlanders, zwaar in de minderheid maar vanzelfsprekend in oranje, zat vooraan, recht voor de grootste televisie.

La Naranja Mecánica

Nederland begon in de veelbesproken 1-5-3-2 formatie met een gouden driehoek waar elk ander land alleen maar jaloers op kan zijn. Sneijder, Robben en Van Persie moeten het elftal dragen met De Jong als fantastische verdedigende middenvelder voor de jonge defensie. Nederland, ook bekend als La Naranja Mecánica, begon sterk met een uitgelezen mogelijkheid voor Sneijder, die gezien de afloop sterk deed denken aan de kans van Robben in de finale van 4 jaar geleden. Spanje nam daarna het heft in handen met een onterecht gegeven penalty als gevolg: 1-0 en het plein met een uitzinnige menigte ontplofte.

Hoewel het vertrouwen afnam realiseer je je als Nederlander dat de pure klasse voorin genoeg heeft aan één kans. En dat bleek. Van Persie maakt op weergaloze wijze gelijk. De impact was enorm omdat het plein volledig stil viel en die stilte verstoord werd door een enorme blijdschap van enkele Nederlanders. Wat een wereldgoal, wat een klasse en wat een moment zo vlak voor rust. Dat gaf vertrouwen.

Weergaloze tweede helft

De tweede helft was er één die eigenlijk niet te beschrijven is met een jonge defensie die boven zichzelf uitstak – met Blind en Janmaat die zowel aanvallend als verdedigend enorm sterk waren – en Robben en Van Persie die excelleerden. Oranje kwam na de pauze het veld op met de rust en het zelfvertrouwen die nodig zijn om het ver te schoppen op een WK. Het sterke Spanje van de eerste helft was ver te zoeken en onze leeuwen namen het roer volledig over. Na wederom een assist van Blind liet Robben zien dat hij nog steeds tot de absolute wereldtop behoort en speelde de Spaanse verdediging uit om voor de 1-2 te zorgen. Vanaf dit moment volgden de goals elkaar in rap tempo op en de stilte op het plein maakte plaats voor scheldende Spanjaarden. De trots van de Nederlanders groeide en zij realiseerden zich dat dit een onvergetelijke avond zou worden.

Van de passie van de Spaanse supporters was gedurende de gehele tweede helft weinig te merken. Zodra zij achter staan en goals tegen krijgen is het werkelijk muisstil op het Plaza Obsipo. Naarmate het handjevol Nederlanders steeds meer het gevoel kreeg naar een historische overwinning te kijken groeide de wanhoop in de ogen van de Spanjaarden. Echter, toen in de 67e minuut, bij een 1-3 stand, David Silva de bal binnentikt in het Nederlandse doel veranderd de depressieve menigte in een kolkende massa van rode uitbundigheid. De Spanjaarden konden een volle 10 seconden genieten van het moment, totdat werd ingezoomd op de grensrechter die zijn vlag richtte op El Dios, heel toepasselijk voor de locatie. Dit was een mooi moment dat ervoor zorgde dat Spanje mentaal brak en Nederland vleugels kreeg. Zowel Van Persie als Robben wisten hierna de stand op te krikken tot 1-5 en daarmee heeft Spanje nu al meer doelpunten geïncasseerd dan in het afgelopen WK en EK bij elkaar.

Het dagelijkse ritueel van de wandeling naar de kiosk op de hoek en het kopen van de Marca of AS zal vanochtend ietwat anders hebben gevoeld voor de gemiddelde Spanjaard. Waar de kranten gister nog blaakten van het vertrouwen werd het Spaanse elftal vandaag neergesabeld met keiharde quotes en ruime onvoldoendes.

Oranje beleeft een droomstart

Zijn Van Gaal en het 1-5-3-2 systeem nu werkelijk zo goed als dat hij beweert? Komt het door de combinatie van een ervaren voorhoede van wereldklasse en een jonge, gretige verdediging gesteund door de angstaanjagende Karate Kid op het middenveld? Of is het gevoel binnen kamp Oranje gewoon zo goed dat iedereen voor elkaar vecht en één gezamenlijk doel heeft? Wat het ook is, als deze lijn wordt doorgezet is het Nederlands Elftal op weg om met trots de eerste ster op het Oranje shirt te laten naaien in het land waar voetbal geboren is. Een droomtoernooi is van start gegaan.

 

Share

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze pagina:

 
Comments

No comments yet.