Alles over het WK 2014 in Brazilië, zoals WK Kaarten, Speelsteden, Programma, Hotels en de reis naar Brazilië

Gastheerschap WK Voetbal

De FIFA (Fédération Internationale de Football Association) heeft in de loop der jaren verschillende manieren gehad om de gastheer van het wereldkampioenschap voetbal te bepalen.

Geschiedenis

Er was oorspronkelijk het idee om elk wereldkampioenschap afwisselend in Europa of Amerika (Zuid-Amerika en Noord-Amerika gecombineerd) te houden zodat er een eerlijke afwisseling plaatsvond tussen deze continenten. Dit ging goed ten tijde van het eerste WK in 1930 (Uruguay) en het WK 1934 (Italië). Maar toen de FIFA had besloten om ook het WK van 1938 (Frankrijk) in Europa te houden hadden Argentinië en Uruguay hun onvrede te geuit door niet deel te nemen aan het WK 1938 in Frankrijk.
De FIFA was hier uiteraard niet blij mee en besloot om voortaan weer een patroon in te voeren waar zowel Europa als Amerika zich in konden vinden. Hierdoor werd het gastheerschap voor alle wereldkampioenschappen voetbal vanaf 1950 (de WK’s van 1942 en 1946 hebben niet plaatsgevonden wegens de 2e wereldoorlog) tot aan 2002 afwisselend door landen uit Europa en Amerika vervuld.

Nieuw tijdperk

In 2002 werd voor het eerst in de geschiedenis het WK voetbal gehouden buiten Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika, namelijk in Zuid-Korea en Japan. Een ander belangrijk toernooi in de geschiedenis van het WK voetbal was het WK 2010, toen een Afrikaans land (Zuid-Afrika) voor het eerst het WK heeft georganiseerd. Deze verkiezing was ook vernieuwend omdat de FIFA voor het eerst een rotatie mechanisme had toegepast om te kiezen uit welk continent het organiserende land komt. Dit mechanisme hield in dat er voorafgaand aan elk WK al bekend is (door middel van een vooraf bekende volgorde) op welk continent het toernooi georganiseerd wordt. Er konden dan ook alleen landen inschrijven op het gastheerschap als ze op het continent lagen dat was verkozen om het WK te organiseren. De continenten zijn binnen de FIFA onderverdeeld in zes continentale bonden, namelijk:

Toekomst

De FIFA heeft op 29 november 2007 (na de toewijzing van het gastheerschap voor het WK 2014 aan Brazilië) besloten dat het roulatie mechanisme niet meer zou worden gebruikt. Voor de toekomstige toernooien mogen alle landen, die lid zijn van de FIFA, zich inschrijven voor de organisatie van het WK, behalve de landen die afkomstig zijn van de continentale bonden die de twee voorafgaande wereldkampioenschappen hebben georganiseerd. Zo mocht de CONMEBOL (Zuid-Amerika) zich niet inschrijven voor de organisatie van het WK in 2018 en 2022.

De toewijzing van het gastheerschap voor het WK 2018 en 2022 heeft op hetzelfde moment plaatsgevonden, namelijk op 2 december 2010. Hier werd bekend dat Rusland het wereldkampioenschap in 2018 zal organiseren en dat het WK 2022 in Qatar zal plaatsvinden.

Share
 
Comments

No comments yet.