Alles over het WK 2014 in Brazilië, zoals WK Kaarten, Speelsteden, Programma, Hotels en de reis naar Brazilië

Historie WK

Het wereldkampioenschap voetbal is een sportevenement dat om de vier jaar wordt gehouden. Doormiddel van kwalificaties plaatsen zich 32 landen die zijn aangesloten bij de FIFA.

Het begin van het WK
Het eerste WK werd in 1930 georganiseerd doordat het mondiale voetbalevenement op de Olympische spelen niet doorging vanwege onenigheid tussen de FIFA en het IOC.

Tijdens het in Uruguay gehouden toernooi van 1930 streden dertien teams om de titel, waarvan slechts 4 Europese ploegen vanwege de lange bootreis (3 weken!). In de finale tussen Argentinië en Uruguay mocht het gastland zich uiteindelijk de eerste officiële winnaar noemen van het inmiddels meeste prestigieuze sportevenement ter wereld. Wie overigens denkt dat voetbalvandalisme iets is van de laatste paar decennia, na de finale werd in Buenos Aires het consulaat van Uruguay in brand gestoken.

WK tijdens de Tweede wereldoorlog
In de daarop volgende jaren tot 1978 streden meestal 16 teams om de trofee. Meestal, omdat tijdens de tweede wereldoorlog het toernooi tweemaal niet is georganiseerd en rond deze periode verschillende landen verstek moesten laten gaan.
In 1938 vond het toernooi in Frankrijk plaats waarbij slechts 15 teams deelnamen omdat Oostenrijk inmiddels al was geannexeerd. Bovendien ontbrak het Spaanse elftal door de burgeroorlog in eigen land. De Europese politieke strijd had haar effect op het sportevenement en dit bleek ook het slechtst bezochte WK ooit te worden (‘slechts’483.000 toeschouwers).
In de daarop volgende jaren werd het toernooi om bekende redenen niet georganiseerd. Zelfs in 1950 bleken niet alle landen al klaar te zijn om deel te nemen aan het WK, 3 landen trokken zich terug. Gelukkig is vanaf 1954 het toernooi zonder onderbrekingen gehouden en waren er geen afvallers.

Nederland op WK voetbal
Het Nederlands elftal heeft tot menig verdriet nog nooit het wereld kampioenschap voetbal gewonnen. Wel zijn we al 3 keer tweede geworden, in 1974, 1978 en 2010. Hiermee is Nederland het land dat het vaakst de finale haalde, maar het toernooi nooit won. Naast het winnen van de trofee zijn er ook andere prijzen te verdelen waar de Nederlanders hoge ogen gooiden. Zo werd Wesley Sneijder in 2010 tweede in de competitie om de gouden bal, de prijs voor beste speler tijdens het eindtoernooi. In 1974 won Johan Cruijff zelfs deze prijs, tweede werd toen de Duitse Franz Beckenbauer. Maar hopen dat deze volgorde zich in 2014 zal herhalen. Daarnaast werd Marc Overmars in 1994 de beste speler van het toernooi onder de 22 jaar.

WK 2010
Voor sommige Nederlanders zal het WK van 2010 in Zuid Afrika het meeste memorabele en verrassende wereldkampioenschap zijn tot nu toe. Wellicht omdat het pas de eerste editie was die op het Afrikaanse continent werd georganiseerd. Waarschijnlijker doordat Nederland, ondanks dat onze elf bij de bookmakers niet tot de topfavorieten behoorden, toch de finale wisten te behalen.

In het meest zuidelijke land van Afrika belandde Nederland na de loting in poule E, samen met Japan, Denemarken en Kameroen. Na 3 keer winst in de poulefase moest Oranje de achtste finale tegen Slowakije spelen welke met 2-1 werd gewonnen.
De daarop volgende kwartfinale tegen Brazilië, de organisator van het WK 2014, werd door velen al verloren gezien voor aanvang van de wedstrijd. Na een dramatische eerste helft wist Wesley Sneijder met doelpunten in de 54ste en 68ste minuut de 1-0 achterstand om te buigen.
De halve finale tegen Uruguay was op papier een makkelijkere wedstrijd maar werd ondanks de wereldgoal van Giovanni van Bronckhorst in de laatste minuten toch nog spannend. De wedstrijd werd uiteindelijk wel met 3-2 gewonnen.

Over de bikkelharde finale is nog lang nagepraat en zal ik kort over zijn; in de 116ste minuut maakte Iniesta een einde aan de droom om wereldkampioen voetbal 2010 te worden.

Een aantal WK feiten

  • De top tien van best bekeken programma’s op de Nederlandse televisie bestaat volledig uit wedstrijden van het Nederland elftal.
  • Opvallend is dat er meer mensen naar de halve finale van het WK 2010 keken (12.270.000 miljoen) dan naar de finale van het WK 2010 (12.215.000 miljoen).
  • Op het WK van 1950 werden voor het eerst rugnummers gedragen.
  • Ruim 24 miljoen Amerikanen bekeken de finale tussen Nederland en Spanje. Het was daarmee de best bekeken voetbalwedstrijd op de Amerikaanse TV ooit.
  • Van de kijkers naar het wereldkampioenschap voetbal is 33 procent vrouw.
  • Op het WK van Chili was voor het eerste een WK finale live op televisie te volgen.
  • Brazilië heeft het meeste aantal WK overwinningen namelijk 5x.
  • Italië en Duitsland staan 2de en 3de met respectievelijk 4 en 3 overwinningen.

De meeste overtredingen van het WK 2010 werden gemaakt door: Nederland (met maar liefst 22 gele kaarten, 1 rode kaart en 126 overtredingen was Oranje officieel het stoutste jongetje van de klas.

Share
 
Comments

No comments yet.