Alles over het WK 2014 in Brazilië, zoals WK Kaarten, Speelsteden, Programma, Hotels en de reis naar Brazilië

All posts in evenementen WK 2014

more2winWereldkampioenschapbrazilie.nl was door More2win op vrijdag 21 juni uitgenodigd om een ontwikkelingsproject in de Favela’s van Rio de Janeiro te bekijken. Hiermee bood more2win ons de mogelijkheid aan om niet alleen de Copacabana of een van die andere mooie plekken in Rio de Janeiro te bekijken, maar ook eens de andere kant van Rio. Rio de Janeiro heeft namelijk een groot contrast tussen de rijke Brazilianen die aan de mooie strand van Rio leven en de arme Brazilianen die in de Favela’s gevestigd zijn. De afgelopen jaren heeft de overheid naar aanleiding van de organisatie van het WK 2014 en de Olympische spelen in 2016 besloten om een groot aantal Favela’s terug te winnen van de bendes. Een van deze favela’s is het gebied rondom het Maracana stadion. More2win steunt het project Estrala de Favela.

Bijeenkomst klaslokaal Estrala de Favela

Het project wat we gingen bekijken was Estrala de Favela. Een project van een tennisleraar (Edwin) uit Nederland die een school heeft neergezet voor jonge kinderen (vooral veel jonge meisjes) uit de Favela rondom het Maracana stadion om onderwijs te bieden. De school is gevestigd aan de rand van de Favela en ligt naast een voetbalveldje. Edwin is zo’n zeven jaar geleden naar Brazilie gekomen om tennislessen aan jonge Brazilianen uit de Favela’s te bieden. Al snel kwam die erachter dat je alleen pas iets kan veranderen bij de jeugd in de Favela’s als je het onderwijs weet aan te pakken. Veel jonge Brazilianen hebben een grote achterstand en krijgen slecht les. Zo zijn veel leraren niet goed opgeleid en is het lesmateriaal niet goed. Edwin wist ons te vertellen dat ze een hoek in een boek uitleggen door een danseres uit te beelden die in een hoek staat. Slechts een van de voorbeelden wat aangeeft dat het onderwijs niveau erg slecht is in Brazilië. De overheid doet er weinig aan om dit op een hoger niveau te brengen. Mogelijk proberen ze op deze manier het gat tussen rijk en arm groot te houden.

Edwin heeft dit probleem aangepakt en hoopt een klein stukje bij te dragen aan een beter Brazilië. Het schooltje wat hij heeft opgezet biedt nu onderwijs aan zo’n 60 jonge kinderen. Samen met twee goede Braziliaanse leraressen bieden ze onderwijs, sport (oa. Tennis en voetbal) aan de jongere in de Favela. Edwins doel is om de school verder te laten groeien en een goede basis te bieden aan de jonge Brazilianen in de favela rondom het Maracana stadion. Een element wat nu nog ontbreekt aan de school is een keuken waar ze eten kunnen bereiden voor de kinderen. De kinderen in de Favela leven nu voornamelijk van Chips en Cola, wat niet bijdraagt aan de gezondheid en het concentratie niveau wat nodig is om te leren. Samen met More2win en andere samenwerkingsorganisaties probeert Edwin het bedrag voor deze keuken en het voedsel wat hier elke dag bereidt moet worden bij elkaar te verzamelen. Het bedrag voor dit element zal rond de 30.000 euro per jaar zijn. Een enorm bedrag voor een goed doel als deze. Daarom is een bijdragen van iedereen welkom.

Bekijk hier de website van het project Estrala de Favela.

Bezoek aan Favela

favelaDe bijeenkomst begon in de school van Edwin. Hier wist hij meer te vertellen over de school en de Favela’s zelf. Zo wist hij te vertellen dat de Favela’s in RIO de Janeiro tot twee jaar geleden nog beheerst werden door de bendes (twee wat grotere en een wat kleinere). Toen Brazilië gastheerschap van het WK en later de Olympische spelen kreeg is de Braziliaanse overheid begonnen aan een schoonmaakactie. Alle Favela’s op belangrijke plekken, zoals rondom het Maracana stadion en dicht bij Copacabana werden teruggewonnen door de politie. Edwin wist ons zelfs te vertellen dat je de oorlog tegen de bendes live op televisie kon bekijken. Uiteindelijk hebben de bendes de Favela’s verlaten. Dit heeft er voor gezorgd dat de Favela’s rondom belangrijke plekken weer veilig zijn. Echter de bendes zijn verplaatst naar Niteroi (overkant Rio de Janeiro), waar ze nu met wapens lopen en drugs handelen. De haven van Rio de Janeiro is de grootste drugs haven van de wereld.

Edwin en more2win namen ons mee door de kleine straatjes van de Favela naar boven. Hier zag je in wat voor kleine straten de Brazilianen wonen. De Favela’s zijn tegen een berg opgebouwd, in het verleden zaten de bazen van de bendes boven aan de Favela. Zo hadden ze goed overzicht en waren ze moeilijk te pakken door de politie. De omstandigheden in de Favela zijn niet goed, maar het WK leeft er wel. Overal zie je muur schilderingen en Braziliaanse vlaggetjes van het WK. De rondleiding door de Favela gaf een goed beeld van de andere kant van Brazilië.

Read more

Share

WK 2014 videoVoor de diehard oranjefan is dit artikel misschien overbodig. Veel Nederlanders moeten er echter nog af en toe aan worden herinnerd waarom ze nou precies het WK 2014 moeten volgen. Hier een aantal redenen:

Brazilië WK 2014

Waar voetbal in Nederland nog vaak als ‘een spelletje’ wordt gezien, is Futbol in Brazilië hun ziel en zaligheid. Niets is belangrijker, en dat wordt door bijna alle Brazilianen gedeeld. Het WK is dus voor Brazilië ongelofelijk belangrijk en de druk is immens om te presteren. Grote voetballers Alle grootste sterren die de voetbalwereld kent komen samen op het WK voetbal, in 1 toernooi, in 1 maand. Dit is uniek en mag je niet missen.

Revanche van Louis

Onze bondscoach is niet bij iedereen geliefd, dat kun je gerust zeggen. Dit komt met name door zijn onhandige optreden in de media en gebrek aan zelfspot. Laten we niet vergeten dat Louis een van de succesvolste trainers is uit de Nederlandse geschiedenis en dat hij zeer wordt gewaardeerd daar medetrainers en spelers. Alleen als bondscoach was hij niet succesvol doordat hij zich in 2002 niet wist te kwalificeren voor het eindtoernooi. Wordt dit zijn revanche?

Read more

Share

wk 2014 hitElk EK of WK duikt er wel een hit op, zowel internationaal als in ons eigen kikkerlandje. Niet zo lang geleden was dat natuurlijk Wolter Kroes met Viva Hollandia, waar hij (zeker tijdens een EK of WK) nog steeds volle zalen mee trekt. Ook tijdens dit WK zijn er weer internationale artiesten die een WK lied opnemen en daarmee hoge ogen proberen te gooien. Volgens radio dj’s van Q-music moet een WK hit 1) zomers 2) energiek en 3) makkelijk mee te zingen zijn. Voor dit jaar noemen zij een aantal kanshebbers voor de internationale WK 2014 hit waaronder:

Shakira – Dare

Na haar wereldhit ‘waka waka’ tijdens het WK 2010 probeert Shakira het nog eens met een goed meezingnummer. Als het aan het team van wereldkampioenschapbrazilie.nl ligt gaan we meteen door naar het volgende nummer, want dit is volgens ons niet de hit die het WK 2014 energie gaat bezorgen.

Read more

Share

more2win2De onrust rond de stadions van het WK 2014 en in de favela’s begint langzaam meer vorm te krijgen. Dat zijn in ieder geval de berichten die we via de pers horen. De Braziliaan vindt het belachelijk dat de Braziliaanse overheid bakken met geld uitgeeft aan het WK 2014, terwijl de eigen bevolking in armoede leeft. De opbrengsten van zo’n toernooi zijn bovendien nauwelijks voelbaar in dit gedeelte van de samenleving. Wij kennen de ins en outs niet, maar om eerlijk te zijn valt hier wat voor te zeggen.

More2Win

Maar laten we niet vergeten dat sport ook ontzettend mooi is en voor verbroedering kan zorgen. Een van de organisaties die dit als geen onder begrijpt is More2Win. Een fantastisch initiatief die doormiddel van sport de minder bedeelde ondersteunt en geld ophaalt. Ook in Nederland zijn ze actief en organiseren ze de WK penalty Shootout 2014 waarbij geld werd opgehaald om in Brazilië een sportveld te kunnen opknappen maar waarmee ook onderwijsprojecten worden gefinancierd.

Read more

Share

misterrioMister Rio biedt alle Oranjesupporters, die komende zomer afreizen naar Brazilië, de gelegenheid zelf een WK 2014 te voetballen. Tegenstanders zijn supporters uit andere deelnemende landen en de Brazilianen zelf. Doe mee, win eeuwige roem en verdien een zoen van Miss Brazilië. En belangrijker, draag bij aan het welzijn van de lokale bevolking en maak kennis met de rijke Braziliaanse cultuur.

Lokale bevolking WK 2014 in Brazilie

De lokale bevolking profiteert weinig tot niet van het WK 2014. Sterker nog, vaak ondervinden zij enkel nadelen hiervan. Zo protesteerden vorig jaar, tijdens de Confederations Cup; het voorbereidingstoernooi op het WK Voetbal, tienduizenden Brazilianen tegen de stijgende prijzen in het openbaar vervoer, de erbarmelijke gezondheidszorg en gedwongen verhuizingen vanwege nieuw te bouwen stadions en infrastructuur.

Read more

Share