Alles over het WK 2014 in Brazilië, zoals WK Kaarten, Speelsteden, Programma, Hotels en de reis naar Brazilië

Bezoek aan Estrala de Favela in Rio de Janeiro tijdens WK 2014

more2winWereldkampioenschapbrazilie.nl was door More2win op vrijdag 21 juni uitgenodigd om een ontwikkelingsproject in de Favela’s van Rio de Janeiro te bekijken. Hiermee bood more2win ons de mogelijkheid aan om niet alleen de Copacabana of een van die andere mooie plekken in Rio de Janeiro te bekijken, maar ook eens de andere kant van Rio. Rio de Janeiro heeft namelijk een groot contrast tussen de rijke Brazilianen die aan de mooie strand van Rio leven en de arme Brazilianen die in de Favela’s gevestigd zijn. De afgelopen jaren heeft de overheid naar aanleiding van de organisatie van het WK 2014 en de Olympische spelen in 2016 besloten om een groot aantal Favela’s terug te winnen van de bendes. Een van deze favela’s is het gebied rondom het Maracana stadion. More2win steunt het project Estrala de Favela.

Bijeenkomst klaslokaal Estrala de Favela

Het project wat we gingen bekijken was Estrala de Favela. Een project van een tennisleraar (Edwin) uit Nederland die een school heeft neergezet voor jonge kinderen (vooral veel jonge meisjes) uit de Favela rondom het Maracana stadion om onderwijs te bieden. De school is gevestigd aan de rand van de Favela en ligt naast een voetbalveldje. Edwin is zo’n zeven jaar geleden naar Brazilie gekomen om tennislessen aan jonge Brazilianen uit de Favela’s te bieden. Al snel kwam die erachter dat je alleen pas iets kan veranderen bij de jeugd in de Favela’s als je het onderwijs weet aan te pakken. Veel jonge Brazilianen hebben een grote achterstand en krijgen slecht les. Zo zijn veel leraren niet goed opgeleid en is het lesmateriaal niet goed. Edwin wist ons te vertellen dat ze een hoek in een boek uitleggen door een danseres uit te beelden die in een hoek staat. Slechts een van de voorbeelden wat aangeeft dat het onderwijs niveau erg slecht is in Brazilië. De overheid doet er weinig aan om dit op een hoger niveau te brengen. Mogelijk proberen ze op deze manier het gat tussen rijk en arm groot te houden.

Edwin heeft dit probleem aangepakt en hoopt een klein stukje bij te dragen aan een beter Brazilië. Het schooltje wat hij heeft opgezet biedt nu onderwijs aan zo’n 60 jonge kinderen. Samen met twee goede Braziliaanse leraressen bieden ze onderwijs, sport (oa. Tennis en voetbal) aan de jongere in de Favela. Edwins doel is om de school verder te laten groeien en een goede basis te bieden aan de jonge Brazilianen in de favela rondom het Maracana stadion. Een element wat nu nog ontbreekt aan de school is een keuken waar ze eten kunnen bereiden voor de kinderen. De kinderen in de Favela leven nu voornamelijk van Chips en Cola, wat niet bijdraagt aan de gezondheid en het concentratie niveau wat nodig is om te leren. Samen met More2win en andere samenwerkingsorganisaties probeert Edwin het bedrag voor deze keuken en het voedsel wat hier elke dag bereidt moet worden bij elkaar te verzamelen. Het bedrag voor dit element zal rond de 30.000 euro per jaar zijn. Een enorm bedrag voor een goed doel als deze. Daarom is een bijdragen van iedereen welkom.

Bekijk hier de website van het project Estrala de Favela.

Bezoek aan Favela

favelaDe bijeenkomst begon in de school van Edwin. Hier wist hij meer te vertellen over de school en de Favela’s zelf. Zo wist hij te vertellen dat de Favela’s in RIO de Janeiro tot twee jaar geleden nog beheerst werden door de bendes (twee wat grotere en een wat kleinere). Toen Brazilië gastheerschap van het WK en later de Olympische spelen kreeg is de Braziliaanse overheid begonnen aan een schoonmaakactie. Alle Favela’s op belangrijke plekken, zoals rondom het Maracana stadion en dicht bij Copacabana werden teruggewonnen door de politie. Edwin wist ons zelfs te vertellen dat je de oorlog tegen de bendes live op televisie kon bekijken. Uiteindelijk hebben de bendes de Favela’s verlaten. Dit heeft er voor gezorgd dat de Favela’s rondom belangrijke plekken weer veilig zijn. Echter de bendes zijn verplaatst naar Niteroi (overkant Rio de Janeiro), waar ze nu met wapens lopen en drugs handelen. De haven van Rio de Janeiro is de grootste drugs haven van de wereld.

Edwin en more2win namen ons mee door de kleine straatjes van de Favela naar boven. Hier zag je in wat voor kleine straten de Brazilianen wonen. De Favela’s zijn tegen een berg opgebouwd, in het verleden zaten de bazen van de bendes boven aan de Favela. Zo hadden ze goed overzicht en waren ze moeilijk te pakken door de politie. De omstandigheden in de Favela zijn niet goed, maar het WK leeft er wel. Overal zie je muur schilderingen en Braziliaanse vlaggetjes van het WK. De rondleiding door de Favela gaf een goed beeld van de andere kant van Brazilië.

Voetballen met jongere uit de Favela

voetballen in de favelaSport is een goede manier om de jonge Brazilianen dingen te leren. Zo leren ze om bijvoorbeeld met verlies om te gaan. Daarnaast helpt het om bezig te zijn met goede dingen, in plaats van gewelddadigheid. Brazilië staat natuurlijk bekend om het voetbal wat op alle stranden en pleintjes wordt gespeeld. More2win gaf ons de mogelijkheid om niet alleen voetbal te kijken, maar ook eens zelf in actie te komen tegen jonge Brazilianen. Naast de school van Edwin ligt een voetbalveld waar we in Ajax shirt (shirts die door Ajax aan het project van Edwin zijn gegeven) gingen voetballen. Dit was een mooie ervaring. Je ziet meteen de vele trucjes en de soepele moves van de Brazilianen.

Wat is More2win?

Laten we niet vergeten dat sport ook ontzettend mooi is en voor verbroedering kan zorgen. Een van de organisaties die dit als geen ander begrijpt is More2Win. Een fantastisch initiatief die doormiddel van sport de minder bedeelde ondersteunt en geld ophaalt. Ook in Nederland zijn ze actief en organiseren ze de WK penalty Shootout 2014 waarbij geld werd opgehaald om in Brazilië een sportveld te kunnen opknappen maar waarmee ook onderwijsprojecten worden gefinancierd. Een project wat More2win ondersteunt is het project Estrela de Favela. Doel is om zo snel mogelijk een nieuwe keuken te bieden, waarmee de school naast onderwijs sport ook gezond eten kan bieden. Een must have voor een project als deze. Wil je dit project steunen dan kan je naar de website van more2win of naar de website van Estrela de Favela.

Bekijk hier de website van more2win.

Share

Random Posts

 
Comments

No comments yet.